9 juli 2012

En dag på Fjäderholmarna



Att åka till Fjäderholmarna från Stockholm är en lagom utflykt om man har med sig barn i 3-5-års åldern som inte klarar av att sitta stilla på en båt så länge. Det tar bara 25 minuter från Nybrokajen så är man framme på den lilla holmen.

Resan inleddes dock med stark irritation från min sida. Min kille använder sig av en permobil för att ta sig fram, och så klart (?) kunde vi inte ta för givet att det skulle fungera att ta med sig den på båten. Vi gick in både på Strömmas och Fjäderholmslinjens hemsidor för att kolla. På Strömmas hemsida står det att "Båtar ut till Fjäderholmarna kan normalt ta rullstolar. Detta kan dock variera då vi ibland sätter in ersättningsbåtar" och under rubriken "Kan man ta med en permobil ombord på båtarna?"stod det "Se svar gällande rullsol ovan. Förutsättningarna är något sämre med en permobil då de väger mycket och kan vara svåra att lyfta vid landgången."

På Fjäderholmslinjens hemsida stod det ingenting om handikappanpassning, men vid googling hittade vi info från 2006 i ett forum om att det gick bra att åka med permobil. För säkerhets skull försökte jag ringa till rederiet och fråga, men fick inget svar. Så vi bestämde oss för att chansa.

Men nej, Fjäderholmslinjen kunde inte ta ombord en permobil, för de hade ingen ramp. Så vi fick snabbt ta oss till Nybrokajen (medan jag ringde ett ilsket samtal till rederiet och upplyste om att hemsidor är till för att ha information på - tror dock inte att de kommer att ändra på sin) och hoppa på Strömmas båt istället. Där fungerade det utmärkt!

Väl på holmen åt vi lunch på Röda Villan. Ett mycket trevligt ställe! Där finns vita adirondackstolar och hängmattor att slappa i, och en stor täckt uteservering samt bord i en sluttning ner mot vattnet.




Vi åt bland annat kycklingsallad och rimmad lax med senapsstuvad potatis. Priserna ligger upp mot 200:- för varmrätter (187:- för laxen), men ute i skärgården är man ju tyvärr inställd på att bli uppskörtad, och med tanke på den fina miljön var priserna helt OK.



Men nästa gång jag är på Fjäderholmarna blir det nog rimmad lax på Rökeriet istället. Hoppas att den är lika fantastisk som förra året - och att det blir fint väder snart, så att man kan sitta i solen och äta den!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar