20 februari 2012

Rågfrallor som nästan bakar sig själva



De här rågfrallorna är så lätta att baka så man nästan inte tror att det är sant. Jag utgick från ett recept på "Rågisar" i Martin Johanssons bok "Enklare bröd" men eftersom jag varken hade lin- eller solrosfrön hemma, och inte ville ha sötman från russin i brödet använde jag bara följande ingredienser (och gjorde dubbel sats):

6 gram färsk jäst
6 dl kallt vatten
360 gram vetemjöl special (ca 6 dl)
240 gram grovt rågmjöl (ca 4 dl)
2-3 tsk salt

På kvällen (eller ca tolv timmar innan du vill att brödet ska vara klart) rör du ut jästen i lite av vattnet i en bunke. Häll sedan på resten av ingredienserna och rör om tills det blandats ordentligt, det tar typ 30 sekunder. Täck med en handuk och låt stå i 8-10 timmar.

Sedan sätter du ugnen på 275 grader, klickar du ut degen på bakplåtspapper och låter stå i 30-40 minuter till medan ugnen blir ordentligt varm. Om man vill kan man ha plåtarna man ska baka på i ugnen under tiden den värms upp, då får man en ordentlig skorpa under bullarna vilket är gott.

Sätt in bullarna i ugnen och sänk värmen till 250 grader. Grädda i ca 20 minuter. Poängen med att sätta in bullarna i en riktigt uppvärmd ugn (som har stått på längre än vad det tar för den där lilla lampan att släckas) är att man sänker värmen rätt rejält när man sätter in plåtarna.

Sedan kan man njuta av bullarna och tänka på hur enormt mycket pengar man sparar när man bakar eget bröd. Själv betalade jag 70:- i helgen för två baguetter...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar